Masazhi Bazë Suedez: 5 manuale

Le të shohim cilat janë manovrat kryesore që përbëjnë teknikën e masazhit bazë suedez. Së pari, do të jetë i nevojshëm kontakti i vazhdueshëm i duarve (një ose të dyja) me personin që masazhohet.

Masazhi themelor nënkupton një veprim ritmik të vazhdueshëm dhe harmonik të lidhur me ndjeshmërinë e masazhistit dhe shijet e klientit. Sipas radhës, manualet kryesore të përdorura në këtë mesazh janë:

  • Sfioramento.
  • Frizione.
  • Impastamento.
  • Percussione.
  • Vibrazione

Prekja

Ky masazh fillon dhe mbaron gjithmonë me aktivitetin e prekjes. Prekja mund të jetë dy llojesh:

Sipërfaqësore: kur presioni i ushtruar është minimal dhe është më e ngjashme me një përkëdhelje sesa një masazh, dhe kontakti midis dorës së operatorit dhe lëkurës është pothuajse i papërceptueshëm. Duart rrëshqasin butë dhe lehtë mbi lëkurë, njëkohësisht ose duke u alternuar në vazhdimësi, pa humbur kurrë kontaktin. Nëse përdoret vetëm një dorë, tjetra duhet të vendoset mbi personin në mënyrë që t’i japë vazhdimësi prekjes. Qëllimi i kësaj manovre është kryesisht relaksimi dhe qetësimi i personit në mënyrë që ta përgatisë atë për veprimet e radhës;

E thellë ose e mbështetur: kur presioni i ushtruar bëhet vendosmërisht më i madh, duke stimuluar enët limfatike dhe kthimin venoz. Prandaj është absolutisht e nevojshme të ndiqni drejtimin e qarkullimit venoz. Lëvizjet janë të ëmbla dhe me ritëm të mirë.

Frizione

Eshtë një teknikë që përfshin një rritje të mëtejshme të presionit të ushtruar në indet, dhe shërben për shkëputjen e ngjitjeve dhe lëvizjen e sipërfaqeve nënlëkurore. Kjo lehtëson rithithjen e lëngjeve të tepërta dhe rikthen elasticitetin e indeve.

Kjo teknikë mund të kryhet me manovra të shumëfishta, duke përdorur pjesë të ndryshme të gishtërinjve dhe duarve, me lëvizje lineare dhe të ngadalta në drejtim të qarkullimit venoz.

Në prani të brishtësisë kapilar dhe venave me variçe, këshillohet t’i kushtoni vëmendje.

Impastamento

Ajo kryhet përmes një lëvizjeje alternative të kapjes dhe gjarpërimit të indeve, pa hequr kurrë duart nga lëkura dhe në një drejtim centripetal.

Normalisht mund të aplikohet në zonat e trupit që kanë një masë voluminoze si kofshët, vithet dhe ijet. Qëllimi i kësaj teknike është të shtrydhë me forcë indet, duke favorizuar furnizimin e gjakut arterial dhe daljen venose. Në këtë mënyrë fitohet oksigjenimi i indeve dhe eleminimi i kataboliteve. Eshtë gjithashtu i dobishëm për lehtësimin e gjendjeve të tensionit muskulor.

Nuk është një lëvizje e përshtatshme në rastet e inflamacionit akut, brishtësisë së kapilarëve dhe variçeve.

Goditje

Eshtë një manovër që konsiston në goditjen shpejt dhe saktësisht në një zonë të lëkurës së trupit, pa mbajtur kontakte të vazhdueshme me këtë të fundit.

Ritmi dhe forca e përdorur ndryshojnë në varësi të efektit që dëshironi të arrini. Ato shërbejnë për tonifikimin e muskulit duke shkaktuar vazodilatim sipërfaqësor.

Dridhje

Dridhja është një lëkundje që shkaktohet nga dora e masazhistit në lëkurën e personit që masazhohet. Kjo më pas transmetohet në të gjitha indet themelore, duke përfshirë muskujt më të thellë. Për të relaksuar muskulin e kontraktuar, dora duhet të vendoset në drejtimin gjatësor në lidhje me fijet e saj; lëvizjet e vogla dhe të shpejta lëkundëse kryhen me dorë.

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se megjithëse ka manovra specifike, çdo trajtim duhet të jetë i personalizuar, për shkak të diversitetit të personit që i drejtohet masazhistit. Në fakt, ju do të duhet të merrni parasysh llojin e komportimit të trupit tuaj, tensionin dhe gatishmërinë tuaj për ta lënë veten të masazhoheni dhe të merrni benefite nga masazhi. E vetmja veçori që nuk ndryshon është se masazhi duhet të fillojë gjithmonë në një mënyrë të butë dhe relaksuese, dhe pastaj të përfundojë në të njëjtën mënyrë. Manipulimet më të thella dhe më energjike duhet të futen në mesin e trajtimit.

A jeni i interesuar për kursin e masazhit bazë suedez? Kërkoni më shumë informacion!