Meditimi Ayurvedic: çfarë është?

Në Perëndim, meditimi Ayurvedic praktikohet si një metodë për t’u çlodhur dhe zvogëluar stresin, por në të vërtetë si joga ka një kuptim shumë më të thellë.

Kjo teknikë e lashtë orientale synon të vendosë mendjen në qetësi, në mënyrë që të arrijë gjendje të ndërgjegjes të ndryshme nga gjendja normale e zgjimit. Gjatë kësaj praktike, njeriu është plotësisht i zgjuar dhe vigjilent, vetëm se mendja është e relaksuar dhe e përqendruar në brendësinë e saj, dhe jo në ngjarjet që ndodhin jashtë.

Pse është kaq i rëndësishëm meditimi Ayurvedic?

Në shoqëritë moderne perëndimore, introspeksioni është diçka që nuk jemi mësuar. Ka më shumë të ngjarë të përqendrohemi te të tjerët dhe tek ato që na rrethojnë, në kurriz të vetvetes. Ne jemi mësuar se si të lëvizim dhe të sillemi në botë, por nuk jemi mësuar se si të qëndrojmë në vend dhe të analizojmë atë që është brenda nesh.

Kjo çuditshmëri dhe mungesa e të kuptuarit të vetvetes është një nga arsyet pse shpesh kemi vështirësi të lidhemi me të tjerët dhe përjetojmë një ndjenjë zhgënjimi dhe konfuzioni në jetën tonë. Meditimi Ayurvedic synon të shkojë përtej mendjes për të promovuar thelbin tonë të pastër. Eshtë një mënyrë praktike për tu qetësuar, për të lënë paragjykimet dhe për të parë realitetin ashtu siç është.

Kjo praktikë është në gjendje të lehtësojë trurin, ta rigjallërojë atë, të lejojë lindjen e mendimeve të reja, të nxisë kontroll më të madh emocional, të lehtësojë tensionin, të çlirojë mendjen nga konfuzioni dhe pengesat, të përmirësojë kujtesën dhe funksionet e tjera të trurit.

Studimet shkencore

Shumë studime kanë nxjerrë në pah përfitimet e shumta të meditimit dhe ka dalë se sa pozitive është të meditosh. Eshtë e rëndësishme veçanërisht kur jeni në situata stresuese, në gjendje vuajtjeje, zemërimi ose në prani të përvojave të frikshme dhe traumatike.

Catherine Kerr, një neuroshkencëtare në Shkollën Mjekësore në Harward, bëri një studim që vërtetoi efektin analgjezik të meditimit. Ai zbuloi se kjo praktikë ndihmon trurin në rregullimin e dhimbjes dhe ndjesive të pakëndshme.

Për disa vite, meditimi gjithashtu ka hyrë në spitale si një shtesë: në trajtimet e kontrollit të dhimbjes dhe ankthit, në trajtimin e hipertensionit dhe ngadalësimin e trurit.