Çfarë është ushqimi Ayurvedic?
Mjekësia Ayurvedic punon për ekuilibrin e një trupi të shëndetshëm dhe të fortë, duke promovuar ushtrimet fizike, meditimin, një mënyrë jetese të shëndetshme dhe një ushqyerje të vetëdijshme.
Ushqimi ayurvedic bazohet kryesisht në marrjen e ushqimeve të pastra, të pa kontaminuara dhe pak të rafinuara. Kjo propozon guidat që ju ndihmojnë të kuptoni se çfarë të hani, si dhe kur ta hani atë, për të qëndruar të shëndetshëm dhe për të shmangur grumbullimin e toksinave.
Një nga karakteristikat kryesore të një diete Ayurvedice është se hahet në përputhje me llojin e kushtetutës o Dosha. Pasi të përcaktohet Dosha dominuese, vaktet mund të krijohen me ushqime që do të ndihmojnë në ushqyerjen e duhur të trupit dhe për ekuilibrimin e energjisë së tij.
Më poshtë po rendisim disa nga ushqimet e rekomanduara dhe ato që duhen shmangur për tre kushtetutat e ndryshme: Vata, Pitta dhe Kapha. Ju gjithashtu mund të gjeni më shumë detaje në faqen e një prej vendeve më autoritare të përhapjes Ayurvedice: Instituti Ayurvedic.
Vata
Ushqimet e lejuara | Ushqime për të shmangur |
Fruta të ëmbla siç janë mollët ose qershitë | Fruta të thata |
Perime të gatuara si asparagus ose panxhar | Mollë dhe shalqi të papërpunuar |
Drithërat si kuinoa ose orizi | Perime të ngrira, të papërpunuara ose të thata |
Thjerrëzat e kuqe | Patate |
Produktet e qumështit | Elbi |
Mish viçi | Misri |
Vezë | Qiqra |
Peshku | Bizele |
Piper i zi | Kos |
Gjethet e koriandrit | Mish qengji |
Uthull | Gjel deti |
Kikirikë dhe arra | Verë e kuqe |
Farat e Kinës ose lirit | Cokollata |
Birra ose vera e bardhë | |
Vaj susami dhe gjalpë i purifikuar |
Pitta
Ushqimet e lejuara | Ushqime për të shmangur |
Rrush të thatë | Kajsi |
Shalqi | Avocado |
Perime të ëmbla ose të hidhura si brokoli ose lulelakra. | Perime të athëta siç janë qepa ose preshi të gjalla |
Drithëra të thata | Frutat e tharta |
Makarona | Spinaqi |
Fasulet e zeza | Bukë e bërë me maja |
Gjalpe pa kripe | Quinoa dhe orizi integral |
Pule (mish i bardhe) | Thekër |
Të verdhat e vezëve | Salce soje |
Bajame | Gjalpë i kripur |
Birra | Pana e thartë |
Verë e bardhë | Mish Viçi |
Arra e kokosit | Pule (mish i zi) |
Spec djegës | |
Verë e kuqe ose e ëmbël | |
Ushqim deti përveç karkalecave | |
Cokollate |
Kapha
Ushqimet e lejuara | Ushqime për të shmangur |
Fruta astringjente siç janë salca e mollës ose kumbullat e thata | Fruta të ëmbla dhe të tharta të tilla si grejpfrut ose fiq |
Perime të athëta ose të hidhura si selino ose karota | Perime të ëmbla ose me lëng si kastravecat ose kungull i njomë |
Muesli | Tërshëra e gatuar |
Polenta | Oriz |
Fasule Lima | Makarona |
Gjalpë qumështi | Petulla |
Rikotë qumështi | Gruri |
Karkaleca | Fasule |
Gjel deti | Djathë i butë ose i fortë |
Verë e kuqe ose e bardhë | Rosë |
Tofu | |
Peshk i ujërave të ëmbla | |
Ketchup | |
Alkooli i fortë | |
Cokollate |
Ushqimi Aurvedik: ekuilibër dhe harmoni
Sipas dietës Ayurvedice, sjellja e duhur e të ngrënit ndihmon për të arritur ekuilibrin dhe harmoninë, por është e rëndësishme të ndiqni disa rregulla:
- ushqimi duhet të jetë sa më natyral, i freskët dhe në stinë;
- vakti kryesor është dreka e cila duhet të jetë më e konsiderueshme, mëngjesi dhe darka duhet të jenë më të lehta;
- mos ha shpejt dhe përtypu mirë;
- rekomandohet të hani në të njëjtën kohë, duke shmangur vaktet e ndërmjetme;
- ushqimi duhet të jetë në temperaturën e duhur, as shumë i nxehtë dhe as shumë i ftohtë;
- kushtojini vëmendje sinjaleve të urisë për të gëlltitur sasinë e duhur të ushqimit (as shumë, as shumë pak);
- shmangni ngrënien gjatë natës;
- hani në një ambient të qetë, vetëm ose me njerëz, praninë e të cilëve e vlerësoni. Përqendrohuni në atë që po bëni dhe falënderoni natyrën për dhuratën e ushqimit;
- shijimi i ushqimit, përfshirja e të gjitha shqisave, të mësuarit për të kuptuar se cilat ushqime janë të mira për ne dhe cilat na shqetësojnë;
- nëse është e mundur, në çdo vakt, merrni ushqime që përmbajnë gjashtë rasa ose aromë: të ëmbla, të kripura, të tharta, të hidhura, të athëta dhe astrigjente. Kombinimi i duhur i të gjitha këtyre aromave e bën dietën perfekte, dhe siguron të gjitha lëndët ushqyese për përbërësit e ndryshëm të trupit.